Kleinlandgoed Scharwoude

In de Noord-Hollandse gemeente Koggeland ontwikkelen we Kleinlandgoed Scharwoude. 11 nieuwe woningen en een buurtschuur groeperen we hier tot een hofje rondom een kruiden- en bloemenbrink. Naast dit hofje komt een voedselbos en een moestuin voor bewoners én omwonenden. Met de ontwikkeling helpen we de verplaatsing van het boerenbedrijf naar een nieuwe locatie iets verder buiten het dorp mogelijk te maken. De koeien hebben daar een kortere weg naar de melkmachine, kunnen langer buiten grazen en hebben daarmee per koe een lagere stikstofuitstoot.

De woningen hebben een optimistische moderne architectuur met natuurlijke materialen die is geïnspireeerd op de eenvoudige vormen van de agrarische schuren. De houten constructie en gevelafwerking geven de woningen een warme sfeer, maakt ze prefabriceerbaar én superduurzaam doordat er Co2 in is opgeslagen. Ook de isolatie bestaat uit een biobased bouwstof. De zonnepanelen zijn zorgvuldig vormgegeven onderdeel van de architectuur en leveren genoeg energie voor het wonen, elektrische auto's én fietsen. Het project is door de buurt enthousiast ontvangen en inmiddels bij de gemeente ingediend.

Breed palet van woningen

Rondom de bestaande boerenwoning maken we huizen in diverse soorten, ook voor een aantal doelgroepen die elders op de woningmarkt niet aan hun trekken komen. Alle woningen zijn zo ontworpen dat er in de toekomst op de begane grond een slaapkamer en badkamer te maken zijn. Aan de noordkant komen 4 compacte woningen die op de verdieping 2 slaapkamers en een badkamer hebben. Aan de oostzijde liggen 2^1-kap woningen met een ruimere bovenverdieping met 3 slaapkamers. Tot slot zijn er een drietal vrije kavels waarop grote meergeneratie-woningen kunnen komen. In de buurtschuur kunnen de bewoners samen koken en eten en er zijn op de verdieping buurtwerkplekken en een gastenkamer.

Samen groene dingen doen

Kleinlandgoed Scharwoude is voor mensen die in actieve verbinding met de natuur en elkaar willen leven. Ten westen van het erf komt een voedselbos met fruit- en notenbomen gecombineerd met bessenstruiken en lagere eetbare planten. Centraal in het plan ligt de brink met een bloemenweide, bessen- en kruidentuin. Zo zijn de kruiden tijdens het koken makkelijk bereikbaar. Aan de oostkant liggen biologische moestuinen met een plantenkas voor bewoners én omwonenden uit de buurt. Het tuinieren in de moestuinen begeleiden wij vanuit de kleinlandgoedmakers met een professionele moestuinmentor.